Dorpshart Ter Aar: Naar een gezellig en toekomstbestendig centrum!
- Omgevingsmanagement en participatie
- Opdrachtgever: Gemeente Nieuwkoop en Kavel Vastgoed
- Datum: 2022-heden
Het centrum van het landelijke dorp Ter Aar is toe aan vernieuwing
Het centrum is nu een goede plek om boodschappen te doen. Maar inwoners en ondernemers willen graag een gezellig hart van het dorp. In het centrum is recent ruimte vrijgekomen door de sloop van de sporthal. Dit biedt kansen om extra woningen te bouwen in centrum. Hier is nu namelijk veel vraag naar. Een mooie gelegenheid om een plan voor het hele centrum te maken!
De vraag aan Maakdestad
De gemeente Nieuwkoop heeft voor de herontwikkeling de handen ineen geslagen met ontwikkelaar Kavel Vastgoed. Samen hebben ze een duidelijke ambitie voor het centrum: een aantrekkelijk Dorpshart met een gevarieerd aanbod aan winkels, horeca en woningen. Met veel groen, logische routes en een goede bereikbaarheid. Het doel was om deze ambities te vertalen in een haalbaar en gedragen plan. De vraag aan Maakdestad is om omwonenden en ondernemers bij de ontwikkeling te betrekken. Om het plan goed in te passen in de omgeving, organiseerden wij het participatieproces rond de ontwikkeling.
Samen maken we een vitaal Dorpshart voor Ter Aar
Dit was het uitgangspunt om van een eerste visie tot een masterplan te komen. Samenwerking zien wij als dé sleutel naar een passend en realistisch plan. Door samen te werken wordt de kennis en inzet van de betrokken partijen gebruikt en creëren we zoveel mogelijk draagvlak voor het masterplan.
In gesprek met Ter Aar
We gingen het gesprek aan met ondernemers, eigenaren, bewoners van het Dorpshart en inwoners van Ter Aar. Dit deden we tijdens een aantal bijeenkomsten. Op straat spraken we met inwoners uit Ter Aar die het centrum bezochten voor hun dagelijkse boodschappen. Ook online kon meegedacht worden via het participatieplatform van de gemeente.
10 punten voor het Dorpshart
Alle inbreng vanuit de ondernemers, omwonenden en inwoners hebben we samengebracht in 10 aandachtspunten. Per aandachtspunt is aangegeven wat ermee gedaan is in het masterplan. Is de input meegenomen in het proces of niet? Of gaan we hier in het vervolgproces mee aan de slag? Dit geeft helderheid voor iedereen die heeft meegedacht. En geeft de gemeente en de ontwikkelaar richting voor het vervolgproces.
Hoe nu verder?
Het masterplan is inmiddels vastgesteld door de gemeenteraad. Samen met Kavel Vastgoed en de gemeente Nieuwkoop werkt Maakdestad aan een aanpak om mensen betrokken te houden in het vervolgproces. De ontwikkeling van het Dorpshart leeft sterk onder inwoners en ondernemers. We bekijken hoe we iedereen goed bij het project blijven betrekken en hoe we de continuïteit bewaken. De Tien Ter Aarse punten blijven daarbij leidend.