Gebiedsontwikkeling Werninkterrein Leiden
Omgevingsmanagement en participatie
De vraag aan Maakdestad:
Het Werninkterrein in Leiden is een terrein tussen de Rijn, het spoor en het bedrijventerrein Amphoraweg. Op dit terrein staat een voormalige betoncentrale. Helaas wordt het terrein nu niet gebruikt. Dat is zonde, want het ligt vlakbij het centrum en aan het water. Daarom is het gebied geschikt om te ontwikkelen tot een plek waar wonen, werken en recreëren samenkomen.
De vraag aan Maakdestad? Geef een participatietraject vorm, waarbij het draagvlak voor deze herontwikkeling wordt gepeild, belangen in kaart worden gebracht en waarbij ideeën, wensen en zorgen worden verzameld. Deze inzichten kunnen we vervolgens een plek geven bij het opstellen van een gebiedsvisie. Dat doen we in nauw overleg met de gemeente Leiden en stedenbouwkundig bureau BURA.
Hoe pakken we dit aan?
De ontwikkeling van het Werninkterrein kan een echte meerwaarde zijn voor Leiden. Zo is er een enorme woonbehoefte in de stad en een behoefte aan groene openbare ruimte. Op deze centrale plek kan een levendige stadswijk ontstaan waar werk, voorzieningen en recreatie samenkomen. Juist daarom is het zo belangrijk om met Leidenaren over deze gebiedsontwikkeling in gesprek te gaan! Welke kansen zien bewoners en ondernemers? Hoe willen zij van dit gebied gebruik maken? Zijn er bedrijven, bewoners of organisaties die zich hier willen vestigen? Samen gaan we op zoek naar de meerwaarde van het terrein voor de stad!
Soms kunnen nieuwe ontwikkelingen voor belanghebbenden ook bepaalde zorgen opleveren. Er poppen vragen op als: welke impact heeft de ontwikkeling op de verkeersstructuur, of op het uitzicht wat we hebben? Ook deze zorgen geven we een plek in de planontwikkeling. Zo werken we samen aan een mooi plan waar Leiden enthousiast van wordt.
We maken het inwoners, organisaties en ondernemers gemakkelijk om mee te doen op een manier die bij ze past. Zo maken we actief gebruik van het participatieplatform doemee.leiden.nl. Deelnemers kunnen hier bijvoorbeeld hun ideeën voor het terrein op de kaart prikken. Daarnaast organiseren we een corona-proof bijeenkomst op het terrein waar inwoners en ondernemers (en ook kinderen!) met eigen ogen kunnen zien en beleven wat het terrein te bieden heeft. Dit onder de noemer ‘Het Werninkterrein, niet in beton gegoten!’
Wat is het resultaat?
De ideeën en wensen en aandachtspunten van Leidenaren brachten wij overzichtelijk samen in een participatieverslag. Ze vormen de ingrediënten voor de gebiedsvisie voor het Werninkterrein, die de komende periode in samenwerking met de gemeente Leiden en stedenbouwkundig bureau BURA tot stand wordt gebracht. Daarnaast we gaan verder in gesprek met initiatiefnemers die zich hebben gemeld met concrete initiatieven voor het gebied, zoals de roeivereniging en lokale horeca.
Zo werken we samen aan een gebied dat past bij de ideeën, behoeften en wensen uit de stad.