Gebiedspaspoort Hart van de Merenwijk, Leiden
Omgevingsmanagement en participatie
De vraag aan Maakdestad
Het gebied rondom winkelcentrum De Kopermolen in Leiden wordt herontwikkeld. Aan ons de vraag of wij een participatieproces kunnen inrichten waarbij belanghebbenden in de Merenwijk kunnen meedenken en vertrouwen hebben in de besluitvorming. Zo gezegd, zo gedaan! Samen werkten we een gebiedspaspoort uit voor de ontwikkeling van het gebied.
Hoe pakken we dit aan?
Het gebied bij winkelcentrum De Kopermolen is verouderd en geen aantrekkelijk hart van de Merenwijk. Dit is de reden waarom de gemeente Leiden en de eigenaar van het winkelcentrum het gebied willen vernieuwen en verduurzamen. Ook willen zij woningen aan het gebied toevoegen.
Een eerste plan zorgde in de Merenwijk voor veel onrust en wantrouwen. Omwonenden voelden zich niet betrokken bij de gebiedsontwikkeling. Daarom vroeg de gemeente Leiden ons om samen met de Merenwijkers een beter plan voor het gebied te maken. Dit deden we in goed overleg met de wijkbewoners, de gemeente en de eigenaar van het winkelcentrum. We ontwikkelden een actief ‘Denk en Doe mee traject’. De Merenwijkers gaven daarbij aan dat zij behoefte hebben aan duidelijkheid en regie vanuit de gemeente, maar ook aan ruimte voor (eigen) initiatief. We zetten een brede mix aan participatiemiddelen in. Bijeenkomsten, online enquêtes en we gingen de straat op om in gesprek in te gaan. Daardoor betrokken we ook mensen die normaal niet snel worden gehoord. In totaal dachten 1700 bewoners, ondernemers en organisaties mee over de toekomst van het gebied.
Wat leverde dit op?
De ideeën en wensen afkomstig uit de Merenwijk zijn door de eigenaar van het winkelcentrum en de gemeente onderzocht op haalbaarheid. In goed overleg met de wijk is vervolgens het gebiedspaspoort ‘Hart van de Merenwijk’ ontwikkeld. Dit paspoort beschrijft op een leesbare en aantrekkelijke manier de visie én de spelregels voor de ontwikkelingen in het hart van de wijk. Een evenwichtig kader, waarin mensen zich herkennen en waarin de belangen van de gemeente, de ontwikkelaar én de inwoners in balans zijn.
Het gebiedspaspoort is later vastgesteld door de gemeenteraad. Dit biedt zowel de Merenwijkers als de initiatiefnemers duidelijkheid, energie en vertrouwen over de toekomst van het gebied. De gebiedsontwikkeling kan de volgende fase in!
Hoe gaan we verder?
Momenteel zijn we bezig met de volgende stap in de herontwikkeling van De Kopermolen: de inrichting van de openbare ruimte. Zo blijven we belanghebbenden betrekken bij de ontwikkeling van het gebied. Hierover later meer!
Samenwerken?
Wij werken in onze projecten samen met verschillende netwerkpartners. We zijn voortdurend op zoek naar collega’s en partners die ons verder versterken en uitdagen.
Werk jij binnenkort samen met ons aan sterke plekken?