Gebiedspaspoorten Zuidplas: de smaak van Zevenhuizen
(omgevings)visies en strategie
Datum: 2021-2022
Opdrachtgever: Gemeente Zuidplas
De vraag aan Maakdestad:
De gemeente Zuidplas heeft in 2021 een omgevingsvisie gemaakt. Daarin staan ook dorpsvisies voor elk van de vier dorpen. Nu wil de gemeente de omgevingsvisie concretiseren en vertalen naar praktisch toepasbare ontwikkelperspectieven: een gebiedspaspoort voor elk dorp.
Het gebiedspaspoort maakt dilemma’s en knelpunten zichtbaar en beschrijft de keuzes op belangrijke thema’s. Om tot een gedragen gebiedspaspoort te komen, is samenwerking met de gemeentelijke organisatie, inwoners, ondernemers én belanghebbenden essentieel. Daarom zet Maakdestad per dorp een co-creatie proces op en verwerken we de opbrengsten in een gebiedspaspoort voor elk dorp. En we beginnen in Zevenhuizen!
Hoe pakken we dit aan?
We sluiten aan op wat er al is. De omgevingsvisie gebruiken we als startpunt, maar we kijken ook naar ander beleid en processen die spelen in Zevenhuizen. Om dit goed in beeld te brengen, organiseerden we workshops en spraken we met verschillende medewerkers van de gemeentelijke organisatie.
Zo ontwikkelden we een communicatie- en participatieplan. Hierin verwerkten we niet alleen de inbreng van gemeentelijke organisatie, maar ook de eerste input uit het dorp. Dit plan schetst de kaders en ruimte voor participatie, waaronder ook de gespreksagenda: belangrijke onderwerpen die we moeten bespreken met inwoners, ondernemers en belanghebbenden. Goed voorbereid op pad!
We gingen het dorp in en gebruikten een mix van online en offline communicatie- en participatiemiddelen. Zo ontving elke inwoner per post een uitnodiging met een vlaggetje om diens droom op te schrijven. Deze konden ze achterlaten in verschillende winkels. Daarnaast parkeerden we onze bus op verschillende dagen en plekken in het dorp om in gesprek te gaan, gingen we langs bij basisscholen en organiseerden we smaakmakersavonden voor mensen die actiever mee willen denken. En we spraken met ondernemers en maatschappelijke organisaties. Ook online konden mensen meedenken via een vragenlijst en swipocratie, een speciale vragenlijst voor jongeren.
Met alle opbrengsten uit het dorp bepalen we nu, samen met de smaakmakers, de koers voor het gebiedspaspoort. Deze leggen we ook nog even terug in het dorp, zodat we zeker weten dat we de goede kant op gaan.
Wat is het resultaat?
In Zevenhuizen is de eerste stap naar buiten gezet en gedocumenteerd in het participatielogboek: een dynamisch en continue bijgewerkt document met de activiteiten en opbrengsten.
Als het gebiedspaspoort straks klaar is, vormt het een goede basis voor alle ontwikkelingen die in het dorp gaan plaatsvinden. Van woningbouw tot verduurzaming, van openbare ruimte tot detailhandel.