Gebiedsvisies Capelle aan den IJssel
(omgevings)visies en strategie
Datum: 2019-2020
Opdrachtgever: Gemeente Capelle aan den IJssel
De vraag
De gemeente Capelle aan den IJssel had een aantal ambities: “We willen gericht aan de slag met de ontwikkeling van onze stad, waarbij elk gebied zijn eigen aanpak vraagt. We willen de Capellenaar hier graag intensief bij betrekken. Een actuele visie voor het centrum is ons startpunt. Daarna willen we aan de slag met het landelijk gebied en de andere prioriteiten die we in de structuurvisie hebben benoemd.”
Onze aanpak
Na een grondige inventarisatie van bestaande plannen, initiatieven, ideeën en frustraties hebben we samen met de gemeentelijk betrokken een stappenplan gemaakt voor de eerste Gebiedsvisie. Belangrijk onderdeel hiervan was een gerichte gespreksagenda. Hierover zijn we op verschillende manieren in gesprek gegaan. Door digitale en analoge instrumenten te combineren en ons te richten op alle ‘Capellenaren” is niet alleen veel informatie verzameld, maar is ook een grote groep betrokken Capellenaren ontstaan die in het proces continu mee hebben gedacht en gedaan. Zo zijn onderlinge verwachtingen, rollen en ambities concreet geworden, zijn keuzes samen gemaakt en projecten ontstaan. College en raad maakten actief onderdeel uit van het proces.
De ambtelijk betrokkenen kregen de ruimte om een rol te pakken bij het proces. Hierdoor ontstond een groeiende betrokkenheid in de gemeentelijke organisatie die de integraliteit van de visie ten goede is gekomen. In dezelfde lijn van de Gebiedsvisie centraal Capelle is samen met de gemeentelijke organisatie vervolgens de stap gezet naar een gebiedsvisie voor landelijk gebied.
Het resultaat
Aansprekende visie voor meerdere gebieden in Capelle, die als bouwsteen voor de overkoepelende omgevingsvisie kunnen dienen. Een integraal ontwikkelingsplan voor het centrumgebied (en uiteindelijk heel Capelle aan den IJssel) waar de afgelopen jaren veel zichtbare resultaten uit zijn ontstaan. Een werkwijze van de gemeentelijke organisatie voor het betrekken van Capellenaren bij de ontwikkeling van de stad. Relevante lessen in het kader van de omgevingswet op vlak van rolverdeling (gemeente, markt, bewoners), participatie en organisatieontwikkeling.
Samenwerken?
Wij werken in onze projecten samen met verschillende netwerkpartners. We zijn voortdurend op zoek naar collega’s en partners die ons verder versterken en uitdagen.
Werk jij binnenkort samen met ons aan sterke plekken?