Het nieuwe normaal – nieuwe vormen van participatie
Blog van Gijsje Jacobs | 2 mei 2020
Online participatie is, net als thuiswerken, door het coronavirus in een stroomversnelling geraakt. En we denken allemaal na over hoe we op dit moment het beste met elkaar in gesprek kunnen gaan. Een uitgelezen kans om onze oude gewoonten te doorbreken en nieuwe vormen van participatie eindelijk eens goed te laten inburgeren: meer online, beter toegankelijk en meer vanuit de gebruiker. Onder druk wordt alles vloeibaar!
Samen met de gemeente Nieuwkoop bedacht ik de afgelopen tijd een paar mooie alternatieven om het gesprek over de omgevingsvisie te voeren:
We organiseerden een online brainstorm voor de gemeenteraad over de toekomst van het Nieuwkoopse landschap: ze konden digitale post-its plakken op een ‘confrontatiematrix’. En jongeren uit de gemeente konden online input geven via een speciaal op hen afgestemde enquête (met als opvallende uitkomst dat niet alleen starterswoningen hoog op hun prioriteitenlijst staan, maar ook winkels, buitensportmogelijkheden én groen!). Op social media lanceerden we ‘breek de week’, waarmee we inwoners regelmatig een kort maar krachtige vraag of poll over de toekomst van de gemeente voorleggen. En medewerkers van de gemeente denken vanuit hun huis mee over de visie via de ‘omgevingsbattle’ – inclusief een gezonde dosis competitie tussen de afdelingen 🙂
Ook voor onze andere opdrachtgevers ontwikkelen we alternatieve manieren om in gesprek te gaan. Onze lessons learned?
- Bij online meedenken is (net als bij elke participatie-aanpak) een mix van middelen een must. Maak het mensen makkelijk en zoek ze op in hun eigen bubble. Zet verschillende online middelen in en combineer ze met de good old huis-aan-huis brief, bestaande kanalen van stakeholders of de lokale krant.
- Sommige online participatiemiddelen zijn voor een grote groep mensen nog best ingewikkeld en niet toegankelijk genoeg. Inclusief = keep it simple!
- Mensen maken de stad. En dat gaat nu even op een andere manier. Ze werken thuis, geven les aan hun kinderen of werken hard aan de toekomst van hun bedrijf of vereniging. Meedenken over een omgevingsvisie of een ander initiatief is waarschijnlijk niet hun eerste prioriteit. Verplaats je in deze mensen, kies de juiste tone of voice, maak het leuk om mee te doen en houd het kort en bondig.
De leukste les?
Eerlijk is eerlijk: ik mis die muffige oude zaaltjes, waar ik persoonlijk met mensen in gesprek kan gaan. En de kop koffie bij iemand aan de keukentafel. Maar ik merk ook hoeveel creativiteit, innovatie en lef ‘verplicht anders werken’ oplevert! Overal poppen de mooiste initiatieven, instrumenten en nieuwe samenwerkingsvormen op. Er is een enorme bereidheid om het experiment aan te gaan. Wat is jouw leukste ervaring van de afgelopen tijd? Ik hoor het graag als je zin hebt in een dosis inspiratie voor jouw project!