Multifunctionele Landbouw: toetsingswijzer voor het Hoeksche Waardse buitengebied
- Programma’s en projecten
- Opdrachtgever: Gemeente Hoeksche Waard
- Datum: 2022-heden
Transities in de agrarische sector
Steeds meer agrariërs combineren de productie van voedsel en groen met de levering van maatschappelijke producten en diensten, denk aan je lokale boerderijwinkel of zorgboerderij. Dit heet multifunctionele landbouw. En deze sector is niet niks. In 2020 maakte de Nederlandse agrarische sector met multifunctionele landbouw al een omzet van 1 miljard euro!
Ook agrarische ondernemers in de Hoeksche Waard willen hun werkzaamheden uitbreiden met andere activiteiten op hun boerenland. Maar zijn deze activiteiten wel wenselijk in de Hoeksche Waard? En hoe regelen we dit dan?
De vraag aan Maakdestad:
Op die vragen zoekt de gemeente Hoeksche Waard een antwoord.
De Hoeksche Waard is trots op haar agrariërs. Ze zien multifunctionele landbouw als een kans om de innovatieve landbouwsector op het eiland verder te ontwikkelen. Helaas leert de praktijk dat op diverse locaties in de regio problemen in de omgeving ontstaan. Daarbij is er bij de afweging aan de voorkant onvoldoende helder wat wel en niet toegestaan is in het buitengebied.
We brengen de antwoorden op deze vragen samen in een helder en praktisch toetsingswijzer!
Hoe pakken we dit aan?
Samen werken naar een oplossing
We zijn gestart door samen met een diverse groep aan werknemers binnen de gemeente in gesprek te gaan. Wat voor initiatieven krijgt de gemeente nu binnen? Hoe verloopt het huidige beoordelingsproces? En waar zitten de knelpunten? Het bleek een complexere opgave dan eerst gedacht. Multifunctionele landbouw heeft veel raakvlakken binnen de gemeente, zowel ruimtelijk als economisch. Tijdens werksessies hebben we concrete stappen gezet om tot een oplossingsrichting te komen.
Een bezoek aan de ‘Dag van de Multifunctionele Landbouw’
Hier gingen we in gesprek met de LTO en initiatiefnemers uit heel Nederland. Zo kwamen we meer te weten over de dagelijkse praktijk van multifunctionele landbouw. En zochten we aansluiting op nationale kaders.
Hoe nu verder?
Samen met de gemeente werken we de oplossingsrichting nu verder uit tot een concept van de toetsingswijzer. Dit concept gaan we vervolgens testen aan de hand van actuele casussen. Zo leveren we ook gelijk een bijdrage aan (de behandeling van) concrete initiatieven. Daarnaast gaan we ook nog in gesprek met initiatiefnemers uit de Hoeksche Waard.
Tenslotte maken we een doorkijk naar de implementatie van de toetsingswijzer onder de omgevingswet. Zo komen we tot een helder en praktisch toetsingswijzer dat nu en in de toekomst agrariërs en de gemeente helpt bij het opzetten en beoordelen van multifunctionele landbouwinitiatieven in de Hoeksche Waard.