Nieuwe stadmaker: Inès
Blog van Inès van Rijn | maart 2024
Maakdestad heeft een nieuwe collega! In deze blog stelt Inès zich aan ons voor en vertelt ze hoe zij zich als nieuwe stadmaker gaat inzetten voor sterke plekken.
Mijn passie voor sociaal-ruimtelijk onderzoek en ontwerp ontdekte ik tijdens mijn bachelor en master bouwkunde, met stedelijke architectuur als afstudeerrichting. Hier nam ik de vrijheid om met interviews, workshops en korte documentaires het karakter en de behoeften van een plek te vertalen naar een passend ontwerp. Ik geloof namelijk dat authentieke, inclusieve en leefbare plekken ontstaan vanuit bestaande kwaliteiten.
Authentieke, inclusieve en leefbare plekken ontstaan vanuit mensen en bestaande kwaliteiten.
Op zoek naar het verborgen karakter van de buurt
Tijdens mijn afstuderen kreeg ik de kans om de relatie tussen mens en stad te onderzoeken. Onder begeleiding van architecten en een antropoloog ging ik op ontdekkingstocht in de gemarginaliseerde modernistische wijk Bressoux in Luik. Vastberaden om het hart van de ‘vergeten’ buurt te vinden, ging ik met de inwoners in gesprek. Dit resulteerde in het ontwerp van een vrouwencomplex als onderdeel van een gebiedsvisie, die ik samen met medestudenten ontwikkelde.
Tijdens het veldwerk, met interviews en co-creatiesessies, kwam de verborgen maatschappelijke waarde van de multiculturele vrouwengemeenschap in de wijk naar boven. Met onder andere kookworkshops en buurtfeesten, leren zij samen de Franse taal en creëren zij een sociaal vangnet voor de hele buurt. Het onderzoek naar de verschillende wijkgemeenschappen vertaalde ik in collages, maquettes en een korte documentaire.
Ontwerpend onderzoek naar de relatie tussen ruimte en sociale verbinding
Ik zag dat de vrouwengemeenschap meer kan bijdragen aan het gebied. Daarom ontwierp ik een vrouwenhuis met in de plint een wijkrestaurant, ruimtes voor sociale activiteiten en een crèche. Met deze faciliteiten krijgen de vrouwen zichtbaarheid en meer ruimte om bij te dragen aan het sociale vangnet en de vitaliteit van de wijk. Binnenin het gebouw bevinden zich diverse woonvormen, waarmee verschillende relaties tussen privé, collectief en publiek worden verkend. De contouren van het complex omkaderen een geliefd, maar verwaarloosd park. Dat was ooit bedoeld als het sociale hart van de wijk. Met dit ontwerp komen verborgen en verloren kwaliteiten van de buurt (weer) tot uiting en wordt de relatie tussen ruimte en sociale verbinding onderzocht.
Een verhalende kaart waarin de gesprekken van het veldwerk tot leven komen
Het project wordt teruggebracht naar de wijk!
Gemotiveerd om iets terug te geven aan de gastvrije bewoners van Bressoux, organiseer ik een project waarmee de afstudeerwerken, van mij en mijn medestudenten, in de vorm van een expositie terugkeren naar het jaarlijkse wijkfeest. Luikse architecten, academici en de gemeente zijn uitgenodigd voor de expositie om Bressoux weer de aandacht te geven die het verdient.
Hoe ga ik mijn visie op gebiedsontwikkeling toepassen bij Maakdestad?
Werken bij Maakdestad zie ik als kans om bij te dragen aan sterke plekken en meer te leren over mensgerichte stadsontwikkeling. Ik kijk ernaar uit mijn kennis en creativiteit in te zetten voor innovatieve participatievormen en hiermee de ware identiteit van plekken te ontdekken. Met mijn ervaring in sociaal-ruimtelijk onderzoek en ontwerp wil ik bijdragen aan duurzame plannen en de reflectie op het proces en de maatschappelijke effecten. Ik kijk ernaar uit om samen de stad te maken!
Meer lezen en zien?
Via deze link kun je meer lezen over het project en de tekeningen, collages en korte documentaire zien:
Impressie vrouwenhuis aan het park. Collage van maquette met kindertekeningen, die waarden van de wijk illustreren.
Interactieve kijkdozen die de verborgen verhalen van de wijk verbeelden
Collage diverse wijkgemeenschappen en de gebouwen waarin ze samenkomen
Samenwerken?
Wij werken in onze projecten samen met verschillende netwerkpartners. We zijn voortdurend op zoek naar collega’s en partners die ons verder versterken en uitdagen.
Werk jij binnenkort samen met ons aan sterke plekken?