Nieuwe stadmaker: Maarten
Blog van Maarten Kaptein | 8 mei 2020
Begin mei is Maarten Kaptein bij Maakdestad aan de slag gegaan als junior adviseur. In deze blog lees je hoe Maarten het stadmaken aanpakt. En hij grijpt gelijk de gelegenheid aan om wat te vertellen over zijn masteronderzoek naar gentrification in Brixton!
“Ik ben gefascineerd door interactie tussen de mens en zijn (gebouwde) omgeving. Hoe vormt de mens zijn omgeving, en wat heeft dit weer voor gevolgen voor de mens? Deze fascinatie bracht me via de bachelor culturele antropologie en minor urban studies bij de master Urban and Economic Geography, waar ik vorig jaar afstudeerde. Vanuit de ambitie om bij te dragen aan leefbare plekken ging ik vervolgens op zoek naar een baan. Zo kwam ik bij Maakdestad terecht.
Gentrification in Brixton, Londen
Tijdens mijn master deed ik een jaar onderzoek naar de implicaties van gentrificatie voor etnisch ondernemerschap in Brixton, Londen. Een onderwerp waarin ik economische geografie en stadsgeografie (en een vleugje antropologie) wist samen te brengen. Ik dompelde me een half jaar onder in de wijk door vrijwilligerswerk en, niet in de laatste plaats, het afnemen van interviews. Tijdens mijn periode in Brixton interviewde ik 29 ondernemers en winkelpersoneel met een migrantenachtergrond over hun ervaringen met gentrificatie.
Zo leerde ik dat deze migrantenondernemers een hele diverse groep vormen. Niet alleen vanwege hun persoonlijke eigenschappen, maar ook hun ervaringen met gentrificatie van de wijk. Sommige ondernemers hebben last van het demografische aspect van gentrificatie. Hun vertrouwde etnische klanten vertrekken uit de wijk en ze weten de nieuwe klant (yup, toerist) maar moeilijk te trekken met hun (etnische) producten of diensten. Anderen zien juist de mogelijkheid om hun klantenbestand te verbreden door het aanpassen van producten of marketing.
Met gentrificatie staat niet enkel het levensonderhoud van ondernemers en personeel onder druk, maar ook het unieke karakter en winkelaanbod dat Brixton aantrekkelijk maakt voor bewoner, bezoeker en klant. Er staat dus nogal wat op het spel. Veel ondernemers in Brixton voelen zich ondertussen niet gesteund door het stadsdeel en het Business Improvement District, dat hun belangen zou moeten behartigen. Dit roept een vraag op; moet de markt zijn gang kunnen gaan of ligt er een taak voor de overheid om deze ondernemers te ondersteunen?
Nieuwe kansen en mogelijkheden in dynamische wijken
Gentrificatie in Brixton is niet tegen te houden en zeker niet alleen nadelig. Het biedt migrantenondernemers nieuwe kansen en mogelijkheden, zo blijkt uit mijn onderzoek. Steden en wijken zijn dynamisch; de tijd simpelweg stilzetten is niet mogelijk en niet wenselijk. Wél hebben stedelingen soms een steuntje in de rug nodig om veranderingen bij te benen. In het geval van Brixton zou een eerste stap zou zijn om in gesprek te gaan met de ondernemers om hun uitdagingen, wensen en ideeën in beeld te krijgen. Vervolgens zou de gemeente ondernemers actiever kunnen steunen om mee te veranderen in een veranderende wijk.
Mijn ervaringen in Brixton zijn leerzaam geweest als persoon en student, en zullen ongetwijfeld ook van pas komen in mijn werk bij Maakdestad. Nu ben ik niet meer in Londen, maar werk ik in – het even spannende – Rotterdam. Ik zie ernaar om hier te blijven doen waar ik van hou – plekken doorgronden en mensen betrekken – en zo mijn steentje bij te dragen aan betere steden en plekken.”
Meer lezen over het onderzoek van Maarten in Brixton? Hij schreef voor het tijdschrift Geografie een artikel. Lees het hier!