Omgevingsvisie Ouder-Amstel
- (omgevings)visies en strategie
- Datum: 2022-
- Opdrachtgever: Gemeente Ouder-Amstel
De vraag aan Maakdestad:
De gemeente Ouder-Amstel schakelde Maakdestad in om het proces voor de Omgevingswet handen en voeten te geven. We zetten eerst een energiek proces op waarin de gemeentelijke organisatie, college, raad én inwoners samen werkten aan een Plan van Aanpak voor de omgevingsvisie, het omgevingsplan en kaders voor participatie. Als vervolgstap begeleiden we de gemeente nu bij het opstellen van de omgevingsvisie.
Hoe pakken we dit aan?
We stelden een efficiënt Plan van Aanpak op, dat aansluit bij wat de verschillende partijen in de gemeente belangrijk vinden én hoe er al in de gemeente gewerkt wordt. Om dit te kunnen doen, hebben we gesproken met medewerkers van de gemeente, het College van Burgemeester en Wethouders, de gemeenteraad en een aantal betrokken inwoners. En we hebben een korte vragenlijst rondgestuurd naar inwoners. Ook is een inventarisatie uitgevoerd naar het bestaande beleid en lopende processen in de gemeente. Het uitgangspunt is namelijk om voort te bouwen op wat er al is.
We maakten allereerst een raamwerk: een omgevingsvisie op hoofdlijnen. Dat is zowel thematisch als gebiedsgericht. Het raamwerk gebruiken we om tot een gespreksagenda te komen waarmee we gericht in gesprek gaan met verschillende doelgroepen. Zoals inwoners, stakeholders, ketenpartners en de gemeenteraad. Iedereen kan meedoen!
We gebruiken hierbij de Handreiking Participatie, die we samen met verschillende groepen hebben opgezet. De handreiking geeft praktisch en overzichtelijk weer wat de ambities en afspraken zijn in Ouder-Amstel over participatie en mensen betrokken kunnen worden bij een initiatief. Deze handreiking is bruikbaar voor iedereen die een idee heeft, dat binnen de gemeente wil uitvoeren en daarbij gebruik wil of moet maken van participatie. En dat geldt natuurlijk ook voor de omgevingsvisie van de gemeente zelf!
Nadat we in gesprek zijn geweest met verschillende doelgroepen, ontwikkelen we een concept visie. Deze leggen we voor aan de raad, maar ook aan inwoners, ondernemers en organisaties. Zo komen we tot een definitieve versie die wordt aangeboden aan de raad ter vaststelling. Daarbij worden ook afspraken gemaakt over hoe de omgevingsvisie als praktisch product wordt toegepast.
Wat is het resultaat?
Het resultaat van het proces is tot nu toe een maatwerk Plan van Aanpak voor het opstellen van de omgevingsvisie én een Handreiking Participatie. Beiden zijn opgesteld samen met de gemeentelijke organisatie, college, raad en inwoners. Daarmee zijn het goede ingrediënten voor de ontwikkeling van de omgevingsvisie en toekomstige initiatieven!