Participatie RES Goeree-Overflakkee
Omgevingsmanagement en participatie
De vraag aan Maakdestad
Het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee beslaat zowel een gemeente als een energieregio. Deze energieregio (een samenwerkingsverband van provincie, gemeente en waterschap) werkt samen aan de Regionale Energie Strategie voor het eiland. In deze ‘RES’ benoemt de regio hoeveel duurzame energie zij gaat opwekken in de komende jaren en op welke manier. Het is belangrijk dat deze opgave samen en in samenspraak met inwoners en partijen op het eiland opgepakt wordt. Maakdestad is gevraagd om de energieregio te ondersteunen bij dit participatietraject over duurzame opwek.
Hoe pakken we dit aan?
Voor de RES 1.0 was al een communicatie- en participatieplan ontwikkeld. We bouwden in onze aanpak voort op dit plan en vulden het waar nodig aan. Het volgen van de lokale behoefte was hierbij het uitgangspunt. Zo organiseerden we een sessie voor stakeholders die nog niet eerder op het proces aangehaakt waren. Ook organiseerden we een sessie voor ondernemers toen zij aangaven hier behoefte aan te hebben. In deze sessies haalden we op hoe mensen tegen duurzame opwek aankijken én welke rol zij kunnen en willen vervullen in de realisatie ervan.
Op het eiland wordt via het platform Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee het gesprek gevoerd over duurzame elektriciteit, warmte en klimaatadaptatie. Binnen dit platform gingen we (in samenhang met de andere vraagstukken en processen) het gesprek aan over duurzame energie. Dit deden we onder andere via een enquête over duurzaamheid en specifieke acties gericht op jongeren. We organiseerden voor jongeren een sessie over duurzaamheid, legden op social media polls voor en daagden hen uit om mee te doen aan een speciale klimaatchallenge.
Ook organiseerden we voor alle inwoners de eilandbrede online ‘talkshow’ Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee. In deze talkshow presenteerden we de drie opgaven (elektriciteit, warmte, klimaatadaptatie) op een toegankelijke en samenhangende manier, gaven we concrete tips voor verduurzaming, en gingen we online met inwoners in gesprek. Klik hier om de talkshow terug te kijken.
Het resultaat
De inbreng vanuit het participatietraject met het eiland heeft een plek gekregen in de RES 1.0, die in juli 2021 aangenomen werd door Provinciale Staten en de gemeenteraad. We deelden kort daarvoor op de website van Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee nog een update over de meest recente participatie-activiteiten en opbrengsten. Zo waren de volksvertegenwoordigers bij de besluitvorming op de hoogte van de laatste opbrengsten.
Nu de RES 1.0 is vastgesteld kijken we vooruit naar de realisatie van de ambities én naar de RES 2.0. Een belangrijke uitkomst van het participatieproces was dat inwoners actief betrokken willen worden bij duurzame elektriciteit. In het uitvoeringsprogramma van de RES 1.0 hebben we benoemd hoe dit de komende tijd aangepakt wordt.