Participatietraject Nieuwe Kerk, Delft
Omgevingsmanagement en participatie
Vraag aan Maakdestad
De Protestantse Kerk Delft wil Delftenaren graag betrekken bij het ontwerpproces voor het toevoegen van functies en ruimtes aan de Nieuwe Kerk. Aan Maakdestad de vraag of wij De Protestantse Kerk Delft hierover kunnen adviseren en begeleiden.
Hoe pakken we dit aan?
Delftenaren zijn trots op de Nieuwe Kerk. Het is een belangrijke plek midden in de stad, met een eeuwenoude geschiedenis. Aanpassen van het gebouw ligt waarschijnlijk gevoelig. De Protestantse Kerk Delft wil dit daarom alleen doen in goed overleg met de stad.
We ontwikkelden een flexibel participatieproces in de geest van Delfts Doen, de participatieaanpak van de gemeente Delft. Via een aantal mooie stadsgesprekken in de kerk en het afnemen van online enquêtes konden Delftenaren meedenken over de toekomst van de Nieuwe Kerk.
We vroegen verschillende partijen in de stad op welke manier zij het gebouw graag zouden willen gebruiken. Tijdens de stadsgesprekken wekten de stadshistoricus en de architect de bijzondere geschiedenis van het gebouw tot leven én werden verschillende scenario’s geschetst voor aanpassingen aan het gebouw. Dit gaf de aanwezigen inspiratie en verschillende aanknopingspunten om een goed gesprek over de toekomst van het gebouw aan te gaan.
Wat levert dit op?
Met inbreng vanuit de stad heeft de Protestantse Kerk Delft nu een goed Programma van Eisen opgesteld voor de aanpassingen aan de Nieuwe Kerk. Daarin staat de ambitie dat de kerk meer als bijzondere ontmoetingsplek en huiskamer van de stad gaat dienen. Daarnaast is er een voorkeursscenario gekozen voor de verdere uitwerking.
De architect werkt op dit moment het voorkeursscenario verder uit. Daarna gaan we opnieuw met de stad in gesprek. Daarover volgt later meer!
Samenwerken?
Wij werken in onze projecten samen met verschillende netwerkpartners. We zijn voortdurend op zoek naar collega’s en partners die ons verder versterken en uitdagen.
Werk jij binnenkort samen met ons aan sterke plekken?