Vervolg gebiedsontwikkeling Werninkterrein Leiden
Omgevingsmanagement en participatie
De vraag aan Maakdestad:
Het Werninkterrein in Leiden is een terrein tussen de Rijn, het spoor en het bedrijventerrein Amphoraweg. Op dit terrein staat een voormalige betoncentrale. Helaas wordt het terrein nu niet gebruikt. Dat is zonde, want het ligt vlakbij het centrum en aan het water. Daarom is het gebied geschikt om te ontwikkelen tot een plek waar wonen, werken en recreëren samenkomen.
In de eerste fase van dit project hebben we een participatietraject vormgegeven om tot een gebiedsvisie te komen voor het Werninkterrein. Deze visie is nu vastgesteld door de raad en meegegeven aan de projectontwikkelaar, ABB Bouwgroep. Zij hebben het stokje van de gemeente overgenomen en zijn aan de slag gegaan met de gebiedsontwikkeling.
In de ontwerp- en bestemmingsplanfase, waar het project zich nu bevindt, wil ABB Bouwgroep opnieuw omwonenden, belanghebbenden en geïnteresseerden meenemen, informeren en laten meedenken. Met als doel om tot een plan te komen dat aansluit bij en aandacht heeft voor wensen uit de stad. De vraag aan Maakdestad is om hiervoor een participatietraject op te zetten en begeleiden, dat past binnen het participatiebeleid van de gemeente Leiden.
Hoe pakken we dit aan?
We gebruiken de vastgestelde gebiedsvisie en de eerdere opbrengsten en contacten uit het vorige participatietraject als startpunt om verder te gaan. Zo bepalen we samen de kaders (wat staat al vast) en de ruimte voor de participatie. We zetten een slim traject op, waarbij we de (participatie)vraagstukken vanuit de gemeente en ABB over dit gebied zoveel mogelijk combineren. Dat maakt het makkelijker en overzichtelijker voor mensen om mee te doen: voor hen is het één ontwikkeling.
Daarnaast spelen we in op kansen én aandachtspunten. Zo gaan we actief op zoek naar energie: wat is de waarde van de ontwikkeling voor participanten? Wat kunnen we daarmee in het plan? We letten ook goed op gevoelige punten die aandacht nodig hebben. Door open te communiceren en de inbreng daadwerkelijk te gebruiken om het plan te verbeteren, werken we aan vertrouwen in deze ontwikkeling.
Het Werninkterrein is en wordt een bijzondere plek in de stad: een plek met historie, een industrieel karakter en prachtig gelegen aan de Oude Rijn. Dat stralen we ook uit tijdens de participatie: we maken er een ‘feestje’ van met een positieve en constructieve sfeer. We zetten de bijzondere en mooie eigenschappen van het gebied centraal, met ruimte voor placemaking en co-creatie. Ook maken we de participatie toegankelijk door rekening te houden met verschillende behoeften en wensen van de doelgroepen (zoals omwonenden, wijkverenigingen en ondernemers). Iedereen kan meedoen, door een hybride aanpak van online en offline participatie- en communicatiemiddelen. Zo organiseerden we ‘Winter op het Werninkterrein’, waarbij omwonenden en andere geïnteresseerden een kijkje konden nemen in de fabriek en mee konden denken over het stedenbouwkundig schetsontwerp. Ook online konden mensen het ontwerp inzien en hun mening geven.
Wat is het resultaat?
Alle inbreng van omwonenden, ondernemers, organisaties en andere partijen in de buurt hebben een plek gekregen in het participatielogboek. Daar staat ook een duidelijke reactie van de ontwikkelaar en de gemeente in.
De punten uit het logboek worden meegenomen bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan. Tegelijkertijd wordt ook het bestemmingsplan voorbereid, wat we ook voorleggen aan belanghebbenden. Daarna maken we ons op voor de volgende stappen richting verkoop en bouw. Ook hierbij houden we mensen up to date.