Visie grootschalige opwek gemeente Renkum vastgesteld!
Nieuwsbericht | 29 januari 2021
Goed nieuws! De gemeenteraad van Renkum stelde deze week de Visie Grootschalige Opwek van Elektriciteit vast. Maakdestad begeleidde de gemeente bij het opstellen van deze visie.
De gemeente Renkum wil lokaal goed kunnen anticiperen op de Regionale Energie Strategie. Daarnaast wil de gemeente in 2040 klimaatneutraal zijn én een zo groot mogelijk deel van de elektriciteitsbehoefte op duurzame wijze opwekken. De lokale Visie Grootschalige Opwek moest hier het antwoord op geven.
De impact van grootschalige opwek
Grootschalige opwek van elektriciteit is een complex onderwerp door de mogelijke impact op het landschap en op de leefbaarheid. Dit speelt zeker in de Gelderse gemeente Renkum, waar een groot deel van het grondgebied uit (beschermde) natuur bestaat. Tegelijk bleek uit eerdere peilingen dat inwoners verduurzaming en duurzame elektriciteit belangrijk wel vinden. Een inclusief en zorgvuldig gesprek met de samenleving over grootschalige opwek te voeren was daarom een must.
Het afgelopen jaar gingen we, samen met de gemeente, in gesprek met inwoners, experts en grootgrondbezitters om te komen tot een visie. Het uitgangspunt was dat iedereen die mee wilde doen, mee kón doen. We maakten gebruik van het inwonerspanel, online en offline enquêtes, gesprekken met verschillende doelgroepen en organiseerden online avonden. Op deze manier konden we ook in coronatijd in gesprek over de voorkeur voor zonne- of windenergie, locaties voor opwek en het proces om initiatieven en projecten daadwerkelijk te realiseren. We legden de conceptvisie voor aan inwoners en stakeholders en scherpten het document aan tot een heldere visie met een concrete aanpak. Een visie waar de Renkumse samenleving zich in herkent!
Checklist voor initiatieven en voor de gemeente
De visie vertaalt de ambities voor grootschalige opwek naar een handige checklist met concrete randvoorwaarden voor initiatieven. Ook bevat de visie een laagdrempelige procesaanpak voor initiatiefnemers inclusief een heldere rolverdeling. Zo werkt de visie als een uitnodiging aan initiatiefnemers om binnen de spelregels aan de slag te gaan met grootschalige opwek. Tegelijkertijd bieden de randvoorwaarden de gemeente een kader om initiatieven voor grootschalige opwek te beoordelen.
Aan de slag!
Het betrekken van inwoners eindigt niet met het vaststellen van de visie, ook in de in de procesaanpak nemen ze als belanghebbenden een belangrijke plaats is. En nu de visie vastgesteld is, volgt de belangrijkste stap: werk maken van opwek! Daar kunnen gemeente en inwoners nu voortvarend mee aan de slag.
Lees de complete visie hier. Heeft u ook behoefte aan een lokale visie op grootschalige opwek bij het gesprek over ‘uw’ RES? Neem dan contact met ons op!
Samenwerken?
Wij werken in onze projecten samen met verschillende netwerkpartners. We zijn voortdurend op zoek naar collega’s en partners die ons verder versterken en uitdagen.
Werk jij binnenkort samen met ons aan sterke plekken?