𝐖𝐨𝐨𝐧𝐛𝐚𝐥𝐚𝐧𝐬: 𝐫𝐮𝐢𝐦𝐭𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐞𝐧 & 𝐚𝐟𝐰𝐞𝐠𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧 𝐦𝐚𝐤𝐞𝐧 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐢𝐧𝐢𝐭𝐢𝐚𝐭𝐢𝐞𝐯𝐞𝐧
- (omgevings)visies en strategie
- Opdrachtgever: Gemeente Hoeksche Waard
- Datum: 2021-2023
Wat gaan we doen?
Wat vindt de gemeente Hoeksche Waard belangrijk voor de ontwikkeling van hun gebied? Hoe worden bij initiatieven de verschillende ambities ten opzichte van elkaar gewogen? Om bij woningbouwinitiatieven ambities eerder en duidelijker in beeld te brengen en zo het gesprek erover integraal en gericht aan te gaan, heeft Maakdestad de Woonbalans ontwikkeld voor de gemeente Hoeksche Waard.
De vraag aan Maakdestad:
De gemeente Hoeksche Waard wil bouwen aan de woningvoorraad, net als iedereen. Maar bouwen doe je voor de langere termijn. Concessies aan kwaliteit zijn dus niet wenselijk. Verhogen van het tempo met behoud van kwaliteit wel. Vanuit de gemeente kwam daarom de behoefte om woningbouwinitiatieven beter te kunnen sturen en hierbij invulling te geven aan de ‘weging van waarden’. Ervaring was dat de weging van ambities in de praktijk best ingewikkeld is. Dit vraagt dus om een toegankelijk en concreet toetsingskader; de Woonbalans!
Hoe pakken we dit aan?
Ambities als basis voor de Woonbalans
Samen met de gemeente brachten we de belangrijkste knelpunten in beeld bij woningbouwinitiatieven. Op welke thema’s schuurt het? En waar zit ruimte? Ook gingen we met medewerkers in gesprek om eisen en ambities vanuit beleid scherp te krijgen. Op basis hiervan ontwikkelden we een concept van de Hoeksche Waardse Woonbalans.
Van concept naar product
Tijdens het ontwikkelen van de woonbalans stemden we regelmatig af met beleidsmedewerkers, projectleiders en casemanagers. Hierbij was het belangrijk dat de balans op inhoud en proces aansluit bij de wensen. Uiteindelijk ontwikkelden we drie producten:
- Een bordspel als bespreekstuk tijdens gesprekken tussen de gemeente en de initiatiefnemer;
- Een poster waarop de uitkomsten van het bordspel genoteerd en bewaard kunnen worden;
- En een invulbaar werkboek als handleiding voor initiatiefnemers
Een nieuw product moet je testen
Ook testten we Woonbalans aan de hand van vier concrete casussen. Aan de hand van een Woonbalans in bordspel-vorm evalueerden medewerkers de initiatieven én testten ze de woonbalans. Zo leverden we ook gelijk een bijdrage aan (de behandeling van) concrete initiatieven. En konden medewerkers van de gemeente oefenen met het toepassen van de Woonbalans. Ook raadsleden gingen ermee aan de slag. Aan de hand van casus en een rollenspel ontdekten ze de werking van de woonbalans. Daarnaast bespraken we de Woonbalans met externe partijen zoals ontwikkelaars en initiatiefnemers.
Hoe nu verder?
Vanaf nu kunnen initiatiefnemers in de Hoeksche Waard samen met de gemeente aan de slag met hun woningbouwinitiatief. De Woonbalans is een handig hulpmiddel om positief en gericht het gesprek met elkaar te voeren, binnen én buiten het gemeentehuis. Het bied initiatiefnemers de ruimte om zelf met oplossingen te komen helpt de gemeente om gefundeerde afwegingen te maken.